Vi som arbetar i Kumulus vet att det ofta är svårt för barn när någon i familjen är i fängelse, i häkte, eller är frihetsberövad på annat sätt, till exempel med fotboja. Vi vet också att många barn tycker att det känns bra att få prata om vad de tänker och känner om allt det där. Och det kan du göra på Kumulus.

Man kan ha många olika känslor kring att ha någon nära som är frihetsberövad och ibland kan det vara svårt att berätta vad man tänker och känner, för att man inte vill göra någon ledsen eller för att man är rädd.

Första gången som du kommer till Kumulus får du träffa en av oss som jobbar här. Då berättar vi för dig vad Kumulus är och vad vi brukar göra här. Och om du vill så får du berätta något om dig. Sedan får du fundera på om du vill komma tillbaka och träffa oss igen. Du väljer själv hur många gånger du vill träffa oss i Kumulus. Det är helt frivilligt att delta i våra träffar och aktiviteter. Och det kostar ingenting.

Enskilda samtal

Du kan välja att fortsätta träffas i enskilda samtal, vilket betyder att du träffar en av oss som arbetar i Kumulus. Vi pratar om vad som har hänt och om hur det påverkar dig och hur det känns. I samtalen kan du få ställa frågor och få hjälp att förstå sådant som du undrar över. Ibland använder vi kanske en bok, visar en film eller målar förutom att prata. Och ibland kan vi spela spel.

Grupp

Du kan också välja att delta i gruppträffar. I gruppen får du träffa andra som är ungefär i din egen ålder och som också har en familjemedlem i fängelse. När vi träffas brukar vi prata om hur det är att ha någon i familjen som är frihetsberövad och ibland göra övningar tillsammans, pyssla, spela spel, fika och ibland göra någon aktivitet.

Tystnadsplikt

Vi som arbetar i Kumulus har tystnadsplikt. Det betyder att vi inte berättar för någon vad du har sagt i Kumulus. Det enda tillfället då vi inte har tystnadsplikt är om vi ser att någon gör dig illa. Då måste vi berätta så att du kan få hjälp. Men i sådana fall kommer vi alltid att prata med dig först.

Vanliga frågor

Många som kommer till oss har frågor om sin situation. Här har vi samlat några av de frågor som brukar prata om på Kumulus:

– Vad ska jag säga till mina kompisar?
– Är det farligt i ett fängelse? Vad äter man?
– Får jag hälsa på? Måste jag det?
– Var det mitt fel det som hände? Kan man tycka om någon som är kriminell?
– Vad gör man om man känner sig sviken?


Tips: kolla gärna in Kriminalvårdens nya sajt Insidan, som är speciellt gjord för barn med föräldrar i häkte, fängelse eller i frivård. Där kan barn och vuxna utforska och se bilder hur det kan gå till.